Novi Radio Bihac

wmp  winamp  quick  realp

18 Sep

Emisija Novog radija: Dvije mlade romkinje, dvije sudbine

U današnje moderno vrijeme u svijetu nije neobično da je žena uspješna u poslovnom smislu. U nekim mjestima je to uobičajeno i očekuje se, ali u nekim mjestima žene moraju dati mnogo svog truda da bi ostvarile svoje poslovne ciljeve.  Ono što društvo od žena očekuje jeste da bude dobra majka i supruga, ali pored toga mnoge žene žele nešto više. Definicija uspješne žene nije univerzalna. Za neke je to osnivanje porodice i odgajanje djece. Za druge je to uspjeh u karijeri i financijska sigurnost. Ili kombinacija svega navedenog.


 

Žene su se uspjele izboriti za svoje mjesto u poslovnom svijetu. No, to nije uvijek slučaj. Još se često dešava da zastarjela razmišljanja poput toga da se žene ne trebaju boriti za sebe i razvoj svojih karijera, utječu na mnoge žene. Da bi postigla uspješnu karijeru svaka žena se bori sa raznim predrasudama, a posebno ako je još pripadnica nacionalne manjine, kao što su Romi. Međutim, iako im je put do uspjeha trnovit, postoje pozitivni primjeri Romkinja koje su uspjele ostavriti uspješne karijere.U Bihaću i USK-u možda je najpoznatija priča mlade Romkinje Selme Selman, koja je uspjela ostvariti svoje ciljeve i postati umjetnica. Rođena je u višečlanoj romskoj porodici u Bihaću, koja je skromno živjela, a njen otac ih je izdržavao sakupljanjem i prodajom starog željeza. Već u osnovnoj školi nastavnici su primijetili da je neobično nadarena za slikarstvo, te su podsticali njen talenat. Tako je započela školovanje u Srednjoj umjetničkoj školi u Bihaću, a nastavila ga na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Poslije toga, pohađala je master studije u Budimpešti i Sjedinjenim Američkim Državama, gdje trenutno živi i radi.

Selma je u jednom intervjuu rekla da ju je njeno porijeklo opredijelilo da se društveno angažuje kako bi pomogla romskoj zajednici da shvati važnost obrazovanja i mogućnosti koje ono nudi. Selma nije jedina koja je uspjela da ostvari svoje ciljeve. U BiH ih ima još i sve su one, kao i Selma, aktivne u Romskim udruženjima i organizacijama. U ovoj emisiji upoznat ćete neke od njih.

Učešće u ovoj emisiji uzele su mlade žene romkinje, Admira Biberović i Begzada Jovanović.


Newsletter

Socijalne mreže

Trenutno aktivnih Gostiju: 142