U Sloveniji zapaljena skulptura Melanije Trump

Naša stranka: Vlada Unsko-sanskog kantona više nema našu podršku


Iz Naše stranke je saopćeno da je prije osam dana njihova zastupnica u Skupštini USK Vildana Alibabić pružila podršku formiranoj većini koju su činili predstavnici A-SDA, SDP-a, SBB-a, POMAKA i Nezavisnog bloka kako bi omogućila upostavljanje vlasti u cilju demokratizacije društvenih procesa, a u korist građana Unsko-sanskog kantona.

"Stav Naše stranke, Kantonalnog odbora USK, a shodno preporuci Predsjedništva stranke, bio je da Naša stranka neće učestvovati u raspodjeli vlasti na način da imenuje svoje predstavnike na bilo koju funkciju u kantonu ili općinama koje ga čine. Naša podrška predloženom reformskom putu formirane većine zasnivala se na programskom principu i dogovoru o ispunjavanju nekoliko zahtjeva Naše stranke, koji su se ticali poboljšanja uslova života građana USK. Prije svega to se odnosilo na poljoprivredu, privredu, obrazovanje, transparentnost postupaka javnih nabavki, nultu stopu tolerancije na borbu protiv korupcije, usvajanje Zakona o porijeklu imovine izabranih zvaničnika, kao i smanjenje primanja izabranih dužnosnika u USK. Uspostavljen je sistem praćenja rezultata rada formirane većine, kao i ocjena ispunjenja naših zahtjeva", naveli su.
No dalje ističu da je nakon skoro godinu rada i "podrške" aktuelnoj vlasti u USK ustanovljeno da su zahtjevi Naše stranke ispunjeni u veoma malom procentu i da nema naznaka da će isti u skorije vrijeme biti tretirani kao ozbiljne programske tačke, od suštinske važnosti za građane USK.

"U međuvremenu se nekolicina predstavnika vlasti obrušila na našu zastupnicu prijetećim upozorenjima, što smo također smatrali neprihvatljivim za 21. stoljeće i demokratski uređenu zemlju, kakva želimo da BiH bude. Dodatno, nakon naših upozorenja i zahtjeva za hitnu smjenu pojedinih ministara nismo dobili nikakve pozitivne reakcije, što je odredilo naš dalji kurs u pogledu podrške vlasti u USK", dodali su.

Za kraj su obavijestili sve građane Unsko-sanskog kantona, članove i simpatizere Naše stranke, da oni više neće pružati podršku aktuelnoj većini i neće učestvovati u međustranačkim pregovorima i dogovorima u realizaciji Plana Vlade i Skupštine.

"Naše opredjeljenje jeste da služimo isključivo građanima USK i da pomažemo svima, shodno zakonu i mogućnostima, bez diskriminacije po bilo kojem osnovu. Isto tako, naš glas i našu podršku neće imati za bilo koji zakon, mjeru ili program s kojim se naši građani, članovi Naše stranke i stručnjaci iz predmetnih područja ne budu slagali. Tražit ćemo mišljenje građana, ali i stručnjaka za određene oblasti i na osnovu toga donositi naše dalje odluke", zaključeno je.

Povezani članci