Gradonačelnik Karačija: Nema preživjelih u padu putničkog aviona

Harvey Weinstein osuđen na 23 godine


Suđenje ozloglašenom hollywoodskom mogulu Harveyu Weinsteinu završilo je 24. februara, a danas mu je izrečena zatvorska kazna.

Vlasnik producentske kuće Miramax osuđen je zbog silovanja jedne neimenovane žene i, kako se navodi, nasilnog oralnog seksa kojeg je nametnuo kolegici Miriam Haley.

 

Sudija mu je presudio 20 godina za prvi slučaj, a tri godine za drugi. Bit će registriran kao seksualni prestupnik.

Tužilac Joan Illuzzi zahvalio se šest žena koje su svjedočile protiv Weinsteina, ali svim onim koje su bile u sudnici, kao znak podrške pravdi.

"Bez ovih žena i drugih koji su iskoračili, ne bi ništa bilo moguće. Da nije bilo hrabrih žena i svih drugih koji su progovorili nasilnik ne bi bio zaustavljen i nikada ne bi prestao "loviti" i uništavati živote drugima", kazao je Illuzzi.

On je poručio da je Weinstein postao opijen moću.

Filmski mogul je proglašen krivim po manjim optužbama za silovanje trećeg stepena i seksualno krivično djelo prvog stepena.

Seksualno krivično djelo prvog stepena, tako je porota ocijenila to što je Weinstein prisilio žrtvu Mimi Haley na oralni seks 2006. godine. Silovanje trećeg stepena je napad na manekenku Jessicu Mann 2013. godine.

I dalje se Weinstein suočava sa optužbama za silovanje i seksualno zlostavljanje dvije žene 2013. godine.

Više od 80 žena optužilo 67-godišnjeg Weinsteina za seksualna uznemiravanja koja su trajala desetljećima, a među njima su neke velike filmske zvijezde.

radiosarajevo.ba

Povezani članci