Gradonačelnik Karačija: Nema preživjelih u padu putničkog aviona

U Hrvatskoj četiri nova slučaja zaraze koronavirusom


Ministar zdravstva Vili Beroš izvijestio je u petak da je su u Hrvatskoj zabilježena četiri nova slučaja zaraze koronavirusom te ih je sada ukupno 31.

"Imamo četiri nova bolesnika, ukupno 31. Riječ je o dvoje novozaraženih u Puli i dvoje u Zagrebu", izjavio je ministar zdravstva Beroš na konferenciji za medije Stožera za civilnu zaštitu Republike Hrvatske. 

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak kazao je da su novooboljeli u Zagrebu bliski kontakti do sada poznatih bolesnika. U Puli se se radi o ugostitelju koji se vratio iz Italije i pozitivan je na koronavirus, a druga osoba iz Pule zaražena je nakon što je u Zagrebu ostvarila kontakt s osobom koja je došla iz Švicarske i kojoj je kasnije u Švicarskoj potvrđena zaraza.

"Još uvijek se radi ili o uvezenim bolesnicima ili o bliskim kontaktima, što nam govori da je epidemiološka situacija još uvijek povoljna", kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak. 

Beroš je rekao kako se razmatraju sve mjere koje su na raspolaganju kako bi se smanjila moguća transmisija bolesti u populaciji, no da zasada nema lokalne transmisije. 

Pratimo situaciju iz sata u sat

"Epidemiološka situacija je zadovoljavajuća, nemamo znakova lokalne transmisije u pučanstvu, što je dobar znak", kazao je Beroš.

"Pratimo situaciju iz sata u sat, i spremni smo reagirati novim mjerama ukoliko se epidemiološka situacija u Hrvatskoj pogorša", dodao je. 

Ravnateljica Bolnice za infektivne bolesti "Dr. Fran Milhaljević" Alemka Markotić istkanula je da svi novi bolesnici imaju blaži oblik bolesti te je dodala da se ni sa ostalim zaraženima ne događa ništa značajno. 

Ranije je iz Ministarstva zdravlja Srbije objavljeno da je do sada u toj zemlji potvrđen 31 slučaj zaraze novim korona virusom.

“U Republici Srbiji je do osam časova 13. marta 2020. godine registrovano ukupno 31 potvrđen slučaj Covid-19. Do osam časova 13. marta u nacionalnoj referentnoj laboratoriji Instituta Torlak testirano je ukupno 214 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja. Od posljednjeg izvještaja do osam časova 13. marta testirani su uzorci 29 osoba od kojih je sedam bilo pozitivnih na novi korona virus“, saopštili su Ministarstva zdravlja Srbije.

federalna.ba

Povezani članci