Gradonačelnik Karačija: Nema preživjelih u padu putničkog aviona

BHRT na GP Izačić: Tridesetak bh. državljana ušlo u BiH i idu u izolaciju, vraćen jedan Nijemac


Vijeće ministara BiH je donio Odluku o propisivanju dodatnih uslova za ulazak stranaca u Bosnu i Hercegovinu.

Te odluke sprovode se jutros od 6 sati na dva aerodroma i šest graničnih prijelaza u BiH . Na Na Graničnom prelazu Izači od jutros nema većih gužvi, tek je 20 do 30 državljana BiH ušlo na ovom graničnom prijelazu i svi su poslani u izolaciju.

“Izolacija ne predstavlja nikakvo kretanje već stacioniranje tog putnika u svoj kućni prostor prema naredbi i detaljno obrazloženoj instrukciji od strane Federalnog kriznog štaba”, rekao je Anis Adinović, direktor Uprave za inspekcijske poslove FBiH.

 

“Proširena je lista listu zemalja čijim državljanima se zabranjuje ulazak,a to se odnosi na državljane Francuske, Rumunije, SR Njemačke, Austrije, Švicarske, Belgije i Španije”, kazao je Nedžad Vojić, komandir GP Jedinica “Izačić”.

 

Jutros je sa ovog g Graničnog prijelaza vrćen državljanin Njemačke.

Svi državljani BiH koji uđu u BiH moraju u 14-dnevnu izolaciju. Za nepoštivanje ove odluke predviđene su zakonske i kazne zatvora u trajanju od godinu dana.

Međutim, cijeli ovaj sistem u praksi neće biti jednostavno sprovesti. Ako državljanin BiH koji je prijavljen u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, uđe u BiH preko Izačića mora prijeći gotovo cijelu državu da bi došao kući i otišao u izolaciju.

Pogledajte šta kažu vozači kamiona koji su iz Italije došli na Izačić, gdje su proveli 24 sata, a u izolaciju idu kući u Busovaču.
BHRT

Povezani članci