Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

Sjevernokorejska vojska ubila i spalila južnokorejskog zvaničnika


Sjevernokorejski vojnici su ubili i spalili južnokorejskog zvaničnika, saopćeno je iz Južne Koreje koja je osudila ovaj "brutalni čin".Seul je saopćio da je muškarac nestao s patrolnog čamca u blizini granice te da je kasnije pronađen u sjevernokorejskim vodama.


Prema tvrdnjama iz Seula, sjevernokorejski vojnici su ga ubili, a potom njegovo tijelo polili naftom i zapalili ga. Do ovih zaključaka se došlo analizom "različitih informacija".

Pyongyang se o ovom incidentu nije oglasio.

Sjeverna Koreja je pojačala kontrolu svojih granica, a njene snage navodno imaju dozvolu da "pucaju i ubiju" kako bi spriječile ulazak koronavirusa u zemlju.

Ubijeni zvaničnik je navodno radio za ministarstvo za ribarstvo te je ubijen na patrolnom čamcu udaljenom 10 kilometara od gradnice sa Sjevernom Korejom, tačnije, blizu otoka Yeonpyeong, gdje je nestao u ponedjeljak.

Radi se o 47-godišnjem muškarcu koji je bio otac dvoje djece, javlja BBC.

Njega su navodno sjevenokorejske vlasti ispitale, a potom je naređeno da se ubije i spali. Južna Koreja smatra da se radi o "mjeri protiv koronavirusa" te je oštro osudila ovaj čin. Također, zatraženo je objašnjenje, kao i kazna za počinitelje.

klix.ba

Povezani članci