Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

Cijena nafte pala za pet posto nakon govora Donalda Trumpa o Iranu

ISPOD 60 DOLARA


Prema navodima CNBC-a, međunarodna referentna marka Brent pala je za četiri posto na 65,56 dolara po barelu, što je značajan preokret nakon što su se prvi put povećala za više od četiri posto odmah nakon vijesti o napadu. Brent je nakon napada postao na 71,75 dolara po barelu, što je najviša cijena od septembra.

Sirova nafta West Texas Intermediatea pala je za 4,6 posto, odnosno na 59,81 dolara po barelu da bi tokom govora još pala na 59,75 dolara. Ovo je prvi put da je cijena ispod 60 dolara po barelu od 16. decembra.

Iako je Trump obećao da će SAD na napad Irana odgovoriti kažnjavanjem ekonomskim sankcijama, trgovci su tu vijest shvatili kao dodatan podstrek i pomak ka deeskalaciji.

"Iranska groznica se slomila na značajan način. Iranci su krenuli prvi ograničenim napadom, a sada je predsjednik Trump preuzeo ulogu. Kao rezultat toga imamo manje straha na ovom tržištu", rekao je John Kilduff, osnivač Again Capitala.

Nakon početnog skoka preko noći, nafta se povukla s visina ranije tokom sesije i postala negativna nakon što je postalo jasno da energetska infrastruktura nije ciljana. Za sada nije bilo izvještaja o žrtvama, a vodeći trgovci vjeruju da neće doći do šireg sukoba između SAD-a i Irana koji bi mogao spriječiti protok nafte.

Posljednja eskalacija izazvala je strahove od većeg sukoba na Bliskom istoku, a učesnici na energetskom tržištu su bili vrlo zabrinuti da bi to moglo dovesti do prekida regionalne opskrbe naftom. Ali komentari Bijele kuće i člana Organizacije zemalja izvoznica nafte uvjerili su trgovce da je izbjegnut najgori scenarij.
klix.ba

Povezani članci