Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

06.02. - Dogodilo se na današnji dan


- 1515. Umro venecijanski izdavač i tiskar Aldo Manuzio, poznat po tome što je prvi upotrijebio kurzivna slova i uveo mali praktični format. Njegova izdanja danas su bibliofilske rijetkosti.

- 1911. Rođen Ronald Wilson Reagan, američki političar, 40. predsjednik SAD i 33. guverner Kalifornije. Prije ulaska u politiku Reagan je radio kao sportski komentator, filmski glumac i predsjednik američkog Ceha filmskih glumaca.

- 1932. Rođen francuski filmski redatelj Francois Truffaut, jedan od tvoraca "novog vala" francuskog filma. Svjetsku slavu stekao je prvim filmom "400 udaraca", snimljenim 1959. godine, a za film "Američka noć" dobio je Oscara.

- 1958. U zrakoplovnoj nesreći na aerodromu u Munchenu poginula 23 putnika, među kojima 8 igrača engleskog nogometnog kluba Manchester United. Nesreća se dogodila pri povratku iz Beograda gdje je engleski tim igrao utakmicu europskog Kupa šampiona s Crvenom zvijezdom.

- 1993. Umro američki tenisač Arthur Ashe, prvi crni igrač koji je pobijedio u Vimbldonu 1975. godine.

- 2000. Finska dobila prvu ženu predsjednicu države, Tarju Halonel, dotadašnju ministricu vanjskih poslova.

- 2002. Katolički svećenik Atanas Seromba predao se Tribunalu u Haagu, pred kojim je optužen za genocid počinjen u Ruandi, koji su 1994. godine izvršili pripadnici etničke zajednice Hutu nad Tutsima. 

- 2004. U eksploziji koju je aktivirao islamski bombaš-samoubojica u metrou u Moskvi poginula 41, a ozlijeđeno više od 100 osoba. 

- 2007. Umro Frankie Laine, jedan od najpopularnijih američkih glazbenika 50-ih godina 20. stoljeća. Prepoznatljivim baritonom i pjesmama poput "That's My Desire", "Mule Train" i "I Belive", Laine je bio jedan od najpoznatijih na top-listama sve do pojave rocka.  

- 2011. Egipatski predsjednik Hosni Mubarak podnio ostavku na mjesto predsjednika vladajuće stranke NDP pod pristiskom prosvjednika širom zemlje.

Povezani članci