Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

Priča iz prakse: Internetskom predatoru meta bila devetogodišnja djevojčica iz BiH

DAN SIGURNIJEG INTERNETA


Svakog 11. februara obilježava se Dan sigurnijeg interneta, a organizacija Save the Children odlučila je podijeliti priču o devetogodišnjoj djevojčici kao primjer i upozorenje na situacije koje se svakodnevno ponavljaju u našem društvu, a koje treba spriječiti.

Djevojčica Sara ima devet godina i odlična je učenica, kćerka i drugarica. Iako zna da je premlada, redovno koristi društvenu mrežu Facebook, baš kao i većina njenih vršnjaka. Njeni roditelji to znaju, te zato prate njene aktivnosti na internetu, za svaki slučaj.

Sara je uživala u korištenju interneta sve dok nije počela primati uznemirujuće poruke. Nepoznati muškarac poslao joj je sliku muških genitalija, koja je navodno objavljena na Facebooku, te na kojoj su jasno vidljivi njeni komentari. Djevojčica se prepala i, iako je znala da ona nije komentarisala takvo nešto, zapitala sebe šta će se dogoditi kada njena porodica, nastavnici i prijatelji vide tu sliku.

Odlučila je potražiti pomoć odraslih i rekla im je šta se događa, a oni su zatim kontaktirali policiju, koja je zatim preko IP adrese pronašla muškarca koji je slao poruke djevojčici. U pretresu kuće osumnjičenog policija je pronašla nekoliko kompjutera, hard diskova, DVD-ova, telefona i drugih uređaja. Ubrzo je otkriveno da je u kući privremeno boravila druga osoba u vrijeme kada su poslane poruke i da je za to koristila zaplijenjenu opremu. Osumnjičeni je bio u bijegu kada je policija izvršila pretres kuće, ali uhapšen je na graničnom prijelazu dok je pokušavao napustiti zemlju.

Nažalost, ovo nije izmišljena vijest, scenarij ili vijest iz inostranstva. Ovo je stvarni slučaj koji se dogodio u jednom gradu u Bosni i Hercegovini, gdje je policija izvršila istragu i utvrdila da Sara nije jedina žrtva ovog muškarca. Osim Sare, na meti je imao još petero djece, a za sve to osuđen je na četiri godine i tri mjeseca zatvorske kazne.

Razvoj informacijskih i komunikacijskih tehnologija uveo je brojne promjene u protekle tri decenije. Uz ogromne prednosti, upotreba IKT otvorila je i ogroman prostor za različite zloupotrebe, od manjih društveno neprihvatljivih ponašanja do najtežih krivičnih djela.

Naprotiv, rezultati studija provedenih u BiH ukazuju na to da se djeca suočavaju s ozbiljnim problemima u digitalnom okruženju. Studija provedena na reprezentativnom uzorku djece u BiH u dobi od 12-16 godina pokazala je da je svako sedmo dijete doživjelo neki oblik nasilja u digitalnom okruženju.

klix.ba
Povezani članci