Hrvatska: Izolacija ubuduće 10 dana umjesto 14

Dogodilo se na današnji datum, 15. februar


1944. - Srednjovjekovni manastir Monte Kasino u Italiji, koji je bio pretvoren u uporište njemačkih snaga, u Drugom svjetskom ratu bombardovala je saveznička avijacija.

1971. - Velika Britanija prešla na decimalni novčani sistem.

1990. - London i Buenos Aires obnovili pune diplomatske odnose, prekinute 1982. u vrijeme bezuspješnog pokušaja Argentine da Velikoj Britaniji otme Foklandska ostrva u Atlantskom okeanu.

1992. - Svetom liturgijom Jovana Zlatoustog, koju je služio Njegova svetost patrijarh srpski Pavle, u Beogradu na praznik Sretenja Gospodnjeg svečano obilježen kraj dugogodišnjeg raskola u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Činu izmirenja Crkve u zemlji i njenog dijela u SAD, Kanadi, Australiji i zapadnoj Evropi prisustvovali su najviši crkveni velikodostojnici iz otadžbine i inostranstva.

1993. - Parlament Slovačke izabrao ekonomistu Mihala Kovača za prvog predsjednika novoformirane države, podijeljene na Češku i Slovačku poslije raspada Čehoslovačke.

1994. - Sjeverna Koreja pristala da otvori dio nuklearnog programa za međunarodnu inspekciju.

1996. - Prilikom eksplozije skladišta municije blizu predsjedničke palate u glavnom gradu Avganistana Kabulu poginulo najmanje 60 ljudi.

2003. - Vatikan otvorio zapečaćenu arhivu o vezama te države sa NJemačkom između 1922. i 1939. godine, kada je Euđenio Pačeli /kasnije papa Pije 13/ bio državni sekretar Vatikana. Otvaranje arhiva uslijedilo je kao odgovor kritičarima pape da nije dovoljno učinio da zaustavi ubijanje miliona Jevreja tokom Holokausta.

2004. - U Kini pogubljen Jang Ksinhai, jedan od najvećih serijskih ubica, čovjek koji je za četiri godine ubio 67 osoba i silovao 12 žena.


Povezani članci